Meer over Windows 10

Hier kunt u de voor-en nadelen van overstappen naar Windows 10 lezen en zodoende tot een keuze komen.

 

10 redenen om níet over te stappen naar Windows 10

Microsoft gaat behoorlijk ver om klanten over te halen om op de Windows 10-trein te springen. Wie Windows 7 of 8.1 draait, kan tot 29 juli 2016 gratis overstappen.

 1. Je pc draait prima, zo
  ‘If it ain’t broke, don’t fix it’ geldt zeker ook voor computers. Het aanbrengen van veranderingen in de configuratie kan onverwachte gevolgen hebben. Misschien niet onoplosbare problemen, maar pc-problemen consumeren in de regel wel bere-veel tijd.
 2. Je hebt geen zin je een nieuw interface eigen te maken
  In Windows 10 keert het startmenu terug dat we allemaal kennen uit Windows-versies voor Windows 8. Maar daarmee is niet gezegd dat alles in Windows 10 net zo werkt als in Windows 7, of zoals in Windows 8.1. Wie overstapt naar een nieuwe Windows-variant, moet accepteren dat hij of zijn van tijd tot tijd misgrijpt op zoek naar een bepaalde functie.
 3. Je bent huiverig voor vastlopers en storingen
  Windows 10 lijkt nog niet echt klaar. Microsoft heeft de laatste weken voor publicatie in hoog tempo nieuwe tussenversies - zogenaamde builds - uitgebracht, en dat ging niet altijd goed. Afgelopen weekend lanceerde Microsoft een update voor de insiders die Windows 10 testen die onder omstandigheden de Verkenner liet vastlopen. Met Intel werkte Microsoft nog te elfder ure aan een bug waardoor Windows 10 10 procent van het accuvermogen op mobiele apparaten verspilde.
  De nieuwe browser Edge lijkt ook nog wel wat werk te kunnen gebruiken. Symantec, van de Norton-beveiligingsproducten, ontraadt gebruik van deze browser zelfs omdat deze geen extensies ondersteunt; Norton Antivirus maakt gebruik van extensies om het websurfen veiliger te maken.
 4. Je vreest problemen door de gedwongen updates
  Met Windows 10 kunnen gebruikers niet meer kiezen of ze een update willen accepteren; Microsoft wil zijn Windows 10-platform zo veel mogelijk gelijktrekken. De ervaringen van de insiders leren, dat langs deze weg ook updates verspreid worden die voor problemen zorgen. Dat geldt met name voor updates van devicedrivers. Nvidia lanceerde bijvoorbeeld via het Windows 10 Update-programma onlangs nog devicedrivers die enkele insiders tot wanhoop dreven.
 5. Je gebruikt applicaties die niet klaar zijn voor Windows 10
  Mainstream-applicaties zullen ongetwijfeld wel draaien. Maar sommige software-ontwikkelaars zullen hun applicatie niet op tijd geschikt hebben gemaakt voor Windows 10. Check dat dus eert terdege, en let vooral op wanneer je soms op je eigen pc of laptop werkt met de zakelijke toepassingen van je bedrijf. Daar is het risico op problemen het grootst.
 6. Je gebruikt oude randapparatuur
  Wie oude randapparatuur heeft staan, kan er niet van uitgaan dat die zonder problemen of überhaupt werkt onder Windows 10. Ondersteuning van floppy drives vervalt; daarvoor moet men te rade bij de leverancier van de drive.
 7. Je systeem zit op het randje van wat Windows 10 vraagt
  Een pc die Windows 7 kan draaien, kan ook Windows 10 aan. Maar het is niet gezegd dat je systeem lekker draait als het net aan de minimumeisen voldoet. Zelfs met 2 gigabyte RAM draait Windows 7 al niet lekker. Nieuwe functies zoals de spraakassistent Cortana zullen – als die eenmaal in het Nederlands beschikbaar zijn - vast ook niet draaien op systemen die nu Windows 7 net aankunnen.
 8. Je bent gehecht aan onderdelen die verdwijnen
  In Windows 10 verdwijnen de desktop gadgets die in Windows 7 geïntroduceerd werden, en ook het Windows Media Center is verdwenen. Wie daaraan gehecht is, kan dus beter niet overstappen. Ook een DVD-speler ontbreekt. Die wordt nog wel toegevoegd, maar tot die tijd moet men daarvoor software van een andere partij gebruiken.
 9. Je kunt maar kort terug
  In de Technical Preview zat een optie om makkelijk terug te gaan naar de vorige versie van Windows die je gebruikte. In de meest recente builds is die verdwenen. In een toelichting op het verdwijnen van die optie zei Microsoft dat het wel mogelijk zal zijn om terug te schakelen, maar dat dat dan binnen een maand moet gebeuren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is onduidelijk. Maar dat je daar nog eens zo lang mee bezig bent als met de installatie, lijkt waarschijnlijk.
 10. Je zit niet op een schopstoel
  Windows 7 en 8 worden nog lange tijd ondersteund. Windows 7 – als je Service Pack 1 hebt geïnstalleerd - tot 14 januari 2020, Windows 8.1 tot 10 januari 2023. Dat is waarschijnlijk langer dan de levensduur van je huidige pc of laptop; de kans dat je later alsnog Windows 10 moet kopen is uit te sluiten.

Het goede nieuws voor Windows-gebruikers die niet, of niet snel naar Windows 10 willen overstappen is, dat in de eerste golf alleen de testers de nieuwe versie krijgen, en de kopers van een nieuwe pc met Windows 10. Je kunt dus even de kat uit de boom kijken. Als je er toch oren naar hebt – of krijgt – wacht dan niet langer dan tot 28 juli 2016, want daarna is de overstap naar Windows 10 ook voor gebruikers van Windows 7 en 8.1 niet gratis meer.

Hier kunt u dit artikel downloaden als pdf-bestand

 

10 redenen om wél over te stappen op Windows 10

 1. Het is gratis
  Wie Windows 7 met Service Pack 1 of Windows 8.1 heeft, kan gratis overstappen. Dat is een niet te versmaden voordeel. ‘In de winkel’ kost Windows 10 119 euro. Pas wel op: dat aanbod om gratis over te stappen geldt slechts 1 jaar, tot en met 28 juli 2016.
 2. Je platform wordt 10 jaar lang gratis actueel gehouden
  Microsoft belooft Windows 10 de komende 10 jaar – tot 14 oktober 2025 - zonder bijkomende kosten te voorzien van patches én functionele verbeteringen. Dat betekent dat je 10 jaar lang gebruik kunt blijven maken van een up-to-date besturingssysteem en dat het niet na verloop van tijd gaat kriebelen dat je systeem ouderwets aan het worden is. Het apparaat waarop je het gebruikt zal eerder ter ziele zijn dan je kopie van Windows-10.
 3. Snelheid
  Windows 10 start veel sneller op dan Windows 7. Dat voordeel hebben gebruikers van Windows 8.1 niet, maar Windows 8.1 heeft natuurlijk relatief weinig gebruikers.
  Wie graag computerspelletjes speelt, zal profiteren van DirectX12, de nieuwe ‘engine’ voor het genereren van 3D-beelden. Deze kan tot 2 maal zo krachtig zijn dan de voorganger, versie 11..
 4. Verbeterde beveiliging
  Microsoft heeft de beveiligde opstartfunctie in Windows 8 nog verbeterd; je kunt Secure Boot nu zo instellen dat de verplichting om bij het opstarten alleen code toe te staan die door Microsoft of de pc-leverancier getekend is, niet omzeild kan worden.
  In de vorm van Passport introduceert Windows 10 een methode om veilig in te loggen op websites zonder dat er wachtwoorden hoeven te worden gewisseld; verificatie dat je het apparaat in je bezit hebt via invoeren van een pin of biometrische identificatie volstaat. Dat maakt niet alleen het onthouden van wachtwoorden overbodig, het voorkomt ook dat je wachtwoord wordt buitgemaakt bij een hack van een website die je regelmatig bezoekt. Althans, wanneer de website-uitbater Passport ondersteunt.
  Met Windows Hello introduceert Microsoft biometrische authenticatie voor het ontsluiten van je apparatuur. Dat kan via gezichtsherkenning of een vingerafdrukherkenner. Dat vergt wel speciale hardware die op de meeste bestaande systemen niet aanwezig zal zijn.
 5. Een browser die zich kan meten met de concurrentie
  Met Windows 10 levert Microsoft een nieuwe browser: Edge. Eerste testen tonen dat Edge goed presteert, vele malen beter dan Internet Explorer. Microsofts nieuwe browser evenaart de concurrentie of troeft deze zelfs af waar het gaat om de verwerking van JavaScripts. De verwerkingssnelheid bij HTML5 – die steeds belangrijker wordt – laat nog wel wat te wensen over. Maar in de eerste zes maanden van dit jaar heeft Microsoft ook op dat vlak enorme progressie geboekt. Edge is overigens ook stukken veiliger dan Internet Explorer.
 6. Een intelligente spraakassistent
  Met de spraakassistent Cortana heeft Microsoft een nieuwe standaard gezet. Recensies zijn lovend over de kwaliteit, met name ook op het vlak van de integratie met het besturingssysteem. Qua ontwikkeling ligt Cortana voor op Apples Siri en Google Now, menen velen.
  Eén nadeeltje: in Nederland zullen we er nog even op moeten wachten, omdat een Nederlandstalige versie nog ontbreekt.
 7. Eén besturingssysteem voor al je apparaten
  Windows 10 werkt in essentie op de verschillende platformen hetzelfde, en dat maakt het makkelijker om met verschillende apparaten te werken. Dankzij Continuum schakelt Windows 10 daarbij automatisch over op de gewenste modus. Bij een twee-in-één werkt Windows 10 automatisch met aanraakscherm, als er geen muis en toetsenbord aanwezig zijn. De lay-out van het scherm wordt automatisch aangepast om de vinger-bediening te vereenvoudigen. Het startscherm en apps starten dan in een volledig scherm. Detecteert Windows 10 een toetsenbord en muis, dan krijgt de gebruiker een pop-up met de vraag of hij in desktop-modus wil werken. Haal je muis en toetsenbord weg, dan krijg je de keus om  voor de tablet-modus gaan.
 8. Eenvoudig samenwerken met je smartphone en tablet
  Met Phone Companion-app maakt Windows 10 het heel eenvoudig om je iOS- of Android-apparaat te koppelen aan je Windows 10-apparaat. Dat maakt het mogelijk om foto’s op je smartphone of tablet rechtstreeks te bekijken op je pc, op alle apparaten muziek te beluisteren via OneDrive, OneNote-materiaal te bekijken of te werken in Office-bestanden - als je de juiste apps geïnstalleerd hebt - en Cortana gebruiken.
 9. Virtuele desktops
  Het kan heel handig zijn om tussen verschillende werkbladen te kunnen schakelen; het lijkt dan net of je systeem meer schermen heeft, zonder dat je die schermen fysiek op je bureau hoeft te hebben staan. Windows 10 biedt die mogelijkheid met een klik of druk op de taakbalk.
 10. Verbeterde apps
  De Windows-apps zijn over de hele linie verbeterd ten opzichte van Windows 8. De functies zijn toegankelijker gemaakt, en de vensters waarin ze openen zijn nu ook qua vorm aan te passen. Met name over de verbeteringen in mail, de agendafunctie en Maps zijn recensenten te spreken.
  De Mail-app ondersteunt nu ook POP-gebaseerde mail, maakt mail beter te beheren en biedt meer ondersteuning bij opstellen en redigeren van je mail, inclusief spellingscontrole. Op een tablet is de mail-app met de vingers te bedienen.
  De agenda-functie is stukken overzichtelijker en is eenvoudig te integreren met Google-calendar of een iCloud-agenda.
  De Maps-app is beter ontworpen en handiger in gebruik, met verbeterde zoekfunctie naar hotels, winkels etc. Maps biedt in de vorm van 3D cities de mogelijkheid tot virtuele bezoekjes aan steden, en heeft ook een Streetview-achtige modus. Maps kan nu ook kaarten downloaden ter gebruik offline. En de app is desgewenst te bedienen met Cortana. De opdracht aan de spaakassistent: Hoe kom ik op de Dam in Amsterdam is voldoende om de aanwijzingen via de Maps-app op het scherm te toveren.

Met deze opsomming zijn niet alle vernieuwingen genoemd. Sommige recensenten worden bijvoorbeeld helemaal blij van het nieuwe configuratiescherm. Anderen roemen de integratie met cloudopslagdienst OneDrive, die volgens critici toch net iets minder handig is dan onder Windows 8. De terugkeer van het Startmenu wordt links bejubeld en rechts afgeserveerd omdat deze toch net wat minder is dan in Windows 7. Er is een nieuw ‘Action Center’ dat alle waarschuwingen en suggesties vanaf één punt serveert en ook naleesbaar houdt, waar sommigen heel blij van worden. Dat lijken op zich geen redenen om te upgraden, maar mooi meegenomen zijn ze wel.

Hier kunt u dit artikel downloaden als pdf-bestand

 

Gepubliceerd in de Automatiseringsgids op 28 en 29 juli 2015 door Jelle Wijkstra